جمعه, 18 آبان 1403

سفر به آلمان در تاریخ 24 آبان تا 1 آذر 1396

گزارش سفر

سفر به آلمان از تاریخ 15 نوامبر مطابق با 24 آدر ماه آغاز گردید . اساتید ایرانی خانم دکتر پارسا ،وآقایان :دکتر پاکتچی ودکتر قاسم پور برای شرکت در دو کنفرانس   الهیات تطبیقی و عیسی در قرآن به این سفر اعزام شدند..پرواز درساعت 7صبح به مقصد شهر دوسلدوروف انجام یافت.بعد از   دو سلدوروف از طریق قطار به شهر پادر بورون وبعد از صرف نهار واستقرار در هتل   در ساعت 4 بعد الظهر به محل کنفرانس در دانشگاه پادر بورون رفتیم. این دانشگاه در ایالت وستفالن واقع است مردم شهر پادر بورون بیشتر کاتولیک هستند ودانشگاه محل برگزاری این کنفرانس دانشکده های مختلفی داشته از جمله یکی از این دانشکده ها ، دانشکده مطالعات الهیات تطبیقی است. در روز اول بعد از سخنرانی یکی از اساتید آلمانی آقای دکتر پاکتچی به ایراد سخن پرداخته وپس از سخنرانی خود به پرسش های اساتید ودانشجویان پاسخ دادند.موضوع سخنرانی ایشان   در حوزه معناشناسی بود. .

روز دوم کنفرانس در نوبت اول دکتر قاسم پور   سخنرانی ومقاله خود را با عنوان « بررسی تطبیقی مفهوم وکار کرد روح القدس وجبرییل در عهدین وقرآن » برای جاضرین ایراد وپس از سخنرانی ارزیابی ومباحثی پیرون آن از سوی حضار صورت گرفته وایشان   به سوالات پاسخ دادند.

در نوبت بعد الظهر سرکار خانم دکتر پارسا سخنان ومقاله خود را با عنوان « مقام وجایگاه حضرت مریم وحضرت فاطمه » ارایه وایشان نیز پس از طرح مباحث علمی اساتید ودانشجویان شرکت کننده در جلسه ، به پرسش ها پاسخ دادند. هر سه سخنرانی به زبان انگلیسی ودر قالب پاور پوینت ارائه گردید.

شرکت در کنفرانس ونشست علمی « عیسی در قرآن » در مرکز فرهنگی کاتولیک ها وابسته به دانشگاه مونستر از دیگربر نامه های گروه اساتید ایرانی شرکت کننده در این سفر علمی بود. این نشست علمی به مناسبت انجام پروژه ای با عنوان« عیسی در قرآن » بود که خروجی آن به صورت کتابی جمع آوری وتالیف شده بود که باید مورد بررسی ، تحلیل ونقد ارزیابی اساتیدی از آلمان وایران قرار می گرفت.

آقایان دکتر پاکتچی ولگن هوزن ( به زبان آلمانی ) وخانم دکتر جوان دل ( به زبان انگلیسی )در پنل های جداگانه ای شرکت وبه سخنرانی –در قالب ارزیابی ونقد این پروژه- پرداختند. از جمله شرکت کنندگان در این نشست قرآن پژوه مشهور آلمانی خانم نویورت بود که سخنان خود را پیرامون سوره مریم در قرآن مطرح کرد. موضوع سخنان ایشان با محوریت مفهوم« رحمان » در این سوره بود.به نطر ایشان جلوه رحمانیت الهی در این سوره مربوط به مریم ، وجه برجسته درآن سوره به شمار می آید. پس از شرکت دوروزه در این کنفرانس ، به شهر هانوفر رفته وبعد از یک شب – واستقرار واستراحت – وگشتی در این شهر بارانی ، روز بعد به شهر هامبوروگ   رفته وبعد از استراحتی چند ساعته در هتل پیش بینی شده

بازدید از مسجد هامبورگ و موسسه مطالعات اسلامی هامبورگ و دانشگاه هامبورگ

هیئت انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی روز 20 نوامبر به بازدید از شهر هامبوروگ، بویژه مرکز بزرگ اسلامی هامبوروگ   که یاد گاری است از زمان آیه الله بروجردی- در کنار رودخانه آلستر – وشرکت در نماز جماعت پرداختند.

از برنامه های دیگر این مسافرت بازدید   از   دانشگاه هامبوروگ وآکادمی مطالعات اسلامی در هامبوروگ و گفتگو با برخی اساتید و مسئول این آکادمی بود. در این راستا با موسسه آکادمی مطالعات اسلامی   با مسئولیت حجه الاسلام   آقای دکتر رضوی راد بود. تاسیس این آکادمی با رویکرد  وهدف ،تربیت وآموزش علمی علاقه مندان به مطالعات اسلامی برای دانشجویان آلمانی است   تمرکز بر مشترکات دین اسلام بین فرقه های دینی وانتخاب سرفصل ها ی درسی براساس این وجوه اشتراک محور آموزش های این آکادمی است.این آکادمی ثبت شده ومورد تایید وزارت علوم آلمان بوده وبیش از 20 سال از عمر تاسیس آن می گذرد.در این نشست بر همکاری دو جانبه بین انجمن علمی مطالعات قرآنی وفرهنگ اسلامی واین آکادمی تاکید گردید

گفتگو با پروفسور حلیمه استاد دانشگاه هامبوروگ در خصوص زمینه های تحقیقاتی ایشان ومرتبط با موضوع تعلیم وتربیت بین الادیانی ، از جمله برنامه های دیگر در این بازدید علمی بود.هم چنین در دانشگاه هامبورگ با خانم دکتر کتایون امیر پور از پژوهشگران مطالعات اسلامی در حوزه نواندیشی دینی به ویژه در باره تحقیقات وی در این زمینه وکتابخانه اسلام شیعی کلن آلمان   - تاسیس شده توسط پروفسور عبد الجواد فلاطوری- نیز گفتگوشد.

 

 

بازدید از موسسه کورپوس کورانیکوم در پتسدام

در ادامه این سفر به شهر برلین رفته وبعد از یک روز استراحت اولین برنامه بازدید علمی در برلین دیدار از موسسه بزرگ ومهم قرآن پژوهی پستدام در حومه شهر برلین با همراهی آقای دکتر سید علی آقایی قرآن پژوه ایرانی بود .موسسه قرآنی « کورپوس کوارنیکم » مهم ترین موسسه قرآنی مذکور حال حاضر غرب است. این موسسه   اکنون دست اندر کار پژوهشی است پیرامون قرآن که از سال 2007 آغاز شده وتا 18 سال به طول می انجامد. خانم پروفسور نویورت مسئولیت این پروژه را در ابتدا برعهده داشته واکنون هم در بخشی از آن همکاری دارد ولی مسئولیت بیشتر این پروژه در حال حاضر به عهده دکتر میشاییل مارکس است. از اساتید ایرانی همکار این پروژه دکتر سید علی آقایی است. این پروژه بزرگ قرآنی به سفارش آکادمی علوم برلین است. مهم ترین محورها واهداف این موسسه تحلیل وبررسی نسخه های خطی قرآن وتاریخ گذاری آن بر اساس قدمت است. بررسی قراءات قرآن وبررسی وتحلیل تاریخی متون دینی وادبی قبل وهمزمان با قر آن مقایسه آن با خود کتاب مقدس قرآن برای احراز اصالت قرآن به عنوانی متنی مستقل واصیل از اهداف تحقیقاتی این موسسه به شمار می آید. نکته شایان ذکر این که ، از قدیمی ترین نسخه های موجود از جمله نسخه صنعا ونسخه خطی کتابخانه شهر « توبینگن » گرفته تا کلا 20 نسخه را این موسسه مورد بررسی قرار داده اند.از منابع موجود برای انجام این پروژه در این موسسه وجود تصاویر نسخه های خطی قرآن است. توضیح مطلب آنکه زمانی ادعا می شده این تصاویر که توسز برگشتراسر و اتو پرتزل تهیه شده بود بر اساس بمباران ساختمانی که این نسخه ها در آن نگهداری می شد ازبین رفته است. بعدها فردی که آنها را نگهداری می کرده وبه خانم نویورت می دهد معلوم می شود این ادعا صحت نداشته است.

بر اساس گزارش آقای مارکس   تعیین این قدمت نسخه های خطی جمع آوری شده از طریق آزمایش رادیو کربن ( کربن 14 ) ودر آزمایشگاهی در شهر زوریخ سوئیس است. به این صورت که قطعاتی از صفحات این نسخه در حدود یک سانت در یک سانت جدا می شود واز طریق کربن 14 مورد آزمایش قرار می گیرد. این صفحات بر روی پئست گوسفند نوشته شده وبا آزمایش این پوست تاریخ   ذبح آن معلوم می شود وبه این ترتیب می توان قذمت تاریخی آن را با احتمال بسیار بالایی به دست آورد. بر این اساس تاکنون بر مبنای این آزمایش ها تارخ نگارش برخی از این نسخه ها به فاصله سال های 650 تا 670 میلادی می رسد. یعنی بعد از بیست تا 40 سال بعد از رحلت پیامبر .

 

بخش دیگر این پروژه مطالعه بر روی متون دینی سریانی ومسیحی   در شبه جزیره عربستان قبل وهمزمان با نزول قرآن است تا به این وسیله از طریق بینامتنیت وارجاعاتی که قران به برخی آموزه های عهدین می ذهذ معلوم گردد وتفاوت ها مشخص وبه این وسیله اصالت واستقلال این متن یعنی قرآن معلوم شود. این هدف در این موسسه رویکردی کاملا متفاوت با روکردهای برخی دیگر مستشرقان است که به دنبال اثبات نظریه اقتباس قرآن هستند.

تمام این توضیحات آقای مارکس در قالب نمایش تصاویر وتوضیح ایشان از طریق ویدئو پروژکتور بود

بازدید از شعبه جامعه المصطفی در برلین

بازدید از موسسه آموزشی اسلامی المصطفی ( نماینده جامعه المصطفی ) ودیدار با نماینده آن دکتر اصفهانی از آخرین برنامه های بازدید علمی گروه اساتید ایرانی بود. در این موسسه حدود 30 دانشجو که آنها نیز آلمانی هستند مشغول تحصیل اند. افزون بر فعالیت های علمی این موسسه ، آنها نشریه ای هم به زبان آلمانی دارند .نکته قابل توجه در باره دانشجویان این موسسه آنکه برخی از آنان با این که در مقاطع مختلف دانشگاهی فارغ التحصیل شده اند ، با این وجود به دلیل علاقه به مطالعات اسلامی به تحصیل می پردازند.ترجمه قرآن به زبان آلمانی توسط برخی اساتید ایرانی وآلمانی   از فعالیت های جنبی آنان است .

 

 

شما اینجا هستید: خانه فعالیت‌های‌انجمن سفرهای علمی سفر به آلمان در تاریخ 24 آبان تا 1 آذر 1396