سه شنبه, 28 فروردين 1403

ششمین نشست دانش افزایی اعتبارسنجی روایات «النساء نواقص العقول» بر اساس تحلیل اسناد و متن

ششمین نشست دانش افزایی کارگروه تخصصی مطالعات اسلامی زنان

دکتر معصومه ریعان، عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان

 اعتبارسنجی روایات «النساء نواقص العقول» بر اساس تحلیل اسناد و متن

این روایت پیش از ورود در نهج‏البلاغه در منابع روایی اهل سنت به گستردگی وجود داشته و از نیمه اول قرن دوم در مدینه توسط یزید بن عبدالله بن الهاد مطرح گردیده و تا قرن سوم در مناطق کوفه، بغداد و مصر با متون متفاوت و بسط متن، بازتاب یافته است. همین مضمون بدون سند با دو تحریر متفاوت به منابع روایی شیعه راه یافته است. در تحریر اول، متنِ اهل سنت را تداعی می‏کند و تحریر دوم متن نهج‏البلاغه است که با نام عایشه جمع گردیده‏است. پیش‏تر از نهج‏البلاغه این متن در قرن سوم در المسترشد طبری شیعی با عنوان بعد از جنگ نهروان به شکل ادراج آمده‏است. به‏نظر می‏رسد متن نهج‏البلاغه تقطیع سید رضی از متن المسترشد است که با اضافاتی در حکم یک خطبه مستقل در مذمت عایشه بعد از جنگ جمل عنوان یافته است.

چهارشنبه ٢٢ دی ١۴٠٠
ساعت ١۵:٣٠ الی ١٧

لینک ورود
https://meet.google.com/hdv-wqfm-vmh

----------------

چکیده
روایت نقصان عقل زنان در نهج‏البلاغه یکی موضوعات چالش‏ برانگیز در روایات زنان است که نیازمند مطالعه و بازخوانی با روش‏های نوین حدیث ‏پژوهی است. این مطالعه با روش تحلیلی – توصیفی و بر اساس تاریخ‏ گذاری اسناد و تعیین حلقه مشترک و ترسیم شبکه اسناد، انجام شده ‏است. بنابر یافته ‏های پژوهش، این روایت پیش از ورود در نهج‏ البلاغه در منابع روایی اهل سنت به گستردگی وجود داشته و از نیمه اول قرن دوم در مدینه توسط یزید بن عبدالله بن الهاد مطرح گردیده و تا قرن سوم در مناطق کوفه، بغداد و مصر با متون متفاوت و بسط متن، بازتاب یافته است. همین مضمون بدون سند با دو تحریر متفاوت به منابع روایی شیعه راه یافته است. در تحریر اول، متنِ اهل سنت را تداعی می‏کند و تحریر دوم متن نهج ‏البلاغه است که با نام عایشه جمع گردیده ‏است. پیش‏تر از نهج‏ البلاغه این متن در قرن سوم در المسترشد طبری شیعی با عنوان بعد از جنگ نهروان به شکل ادراج آمده‏ است. به ‏نظر می‏رسد متن نهج ‏البلاغه تقطیع سید رضی از متن المسترشد است که با اضافاتی در حکم یک خطبه مستقل در مذمت عایشه بعد از جنگ جمل عنوان یافته است. مع الوصف پیش‏تر در کتاب‏هایی که در تاریخ جنگ جمل نیز نگارش شده و مربوط به قرن اول تا سوم بوده ‏اند، به این روایت هیچ اشاره نشده ‏است و لذا این روایت در متون شیعه تاریخ ظهور متأخری را در قرن سوم هجری نشان می‏دهد.
برای دیدن فایل تصویری اینجا را کلیک فرمایید.

----------------

+بازتاب ششمین نشست دانش افزایی کارگروه تخصصی مطالعات اسلامی زنان با عنوان «اعتبارسنجی روایات النساء نواقص العقول بر اساس تحلیل اسناد و متن» در خبرگزاری ایکنا و اجتهاد

https://t.me/motaleate_islami_zanan

معصومه ریعان:

روایت نقصان عقل زنان در سند و متن آشفته است

استاد دانشگاه همدان با بررسی اسناد و متن روایات مرتبط با نقصان عقول زن، گفت: روایت نقصان عقل زنان در سند و متن آشفته است؛ این روایت از قرن دوم در منابع اهل سنت بیان و تا قرن چهارم فربه و به تدریج وارد مباحث فقهی شده است.

ادامه خبر را از طریق لینک زیر مطالعه فرمایید.

https://iqna.ir/00Gtvl

شما اینجا هستید: خانه کارگروه ها مطالعات اسلامی زنان ششمین نشست دانش افزایی اعتبارسنجی روایات «النساء نواقص العقول» بر اساس تحلیل اسناد و متن