شنبه, 08 ارديبهشت 1403

بازدید از دانشگاه مرمره و مراکز علمی استانبول

پژوهشكده مطالعات قرآني پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و نیز برخی اعضای انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی در روزهای 24 تا 28  اکتبر (2 تا 6 آبان ماه 98) با همکاری و هماهنگی رایزنی فرهنگی ایران در ترکیه از برخی دانشگاه ها و مراكز اسلامي و کنابخانه های استانبول بازدید کردند.
 نخستين اجلاس در روز ٥ شنبه ٢ آبان مطابق ٢٤ اكتبر در دانشكده الهيات دانشگاه مرمره برگزار گرديد .
اعضای هیئت ایرانی ؛ دکتر فروغ پارسا(رئیس پژوهشکده مطالعات قرآنی، دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی) و دکتر محسن قاسم پور (مدیر گروه قرآن و حدیث و دانشیار دانشگاه کاشان) و خانم ها زهرا نبئی و مرضیه میرزایی (دانشجویان دکتری علوم قرآن و حدیث و اعضای انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی) در دفتر دانشکده با اساتید دانشگاه مرمره دیدارکردند. این دیدار در واقع بر اساس تفاهم نامه بین پژوهشگاه علوم انسانی با دانشگاه مرمره انجام شد.
در اين ديدار برخی اعضا هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه مرمره آقایان استاد دکتر عبدالعزيز خطیب  و استاد دکتر عبدالحميد بیری شیک(گروه  تفسیر و مطالعات قرآنی)، آقایان دکتر مصطفی آتیلا آک دی میر و دکتر کمال یاسراغلو دانشیاران گروه قرائت قرآن و آقایان ناسی دیمیرچی و  هدایت آیان از مربیان این گروه و نیز دکتر اسماعیل صفا اوستون استاد گروه تاریخ اسلام حضور داشتند. قابل ذکر است دکتر صفا اوستون قبلاً در پژوهشگاه علوم انسانی فرصت مطالعاتی داشته اند.
دکتر پارسا ضمن معرفي پژوهشكده مطالعات قرآني و فعاليت هاي اعضا بر ضرورت همكاري دانشگاه هاي كشورهاي مسلمان بویژه در حوزه مطالعات قرآنی تأكيد كردند.
 
دکتر صفا اُوستون نیز دانشکده الهیات و گروه های آموزشی مختلف آن را معرفی نمودند. ظاهراً دانشکده الهیات دانشگاه مرمره بزرگترين دانشکده الهیات ترکیه است كه به سه زبان عربي، انگليسي و تركي دانشجو مي‌پذيرد و بيش از ٣٠٠٠ دانشجو دارد. اين دانشكده دپارتمان های فلسفه و كلام، تاریخ، ادبيات عرب و قرآن و حديث دارد كه البته بيشتر بر فعاليتهاي آموزشي تمركز دارند و به ندرت كار پژوهشي انجام مي دهند. در ادامه دیدار، دو طرف در خصوص نوع مطالعات خود و زمینه های مشترک فعالیت توضیحاتی دادند.
پژوهشكده مطالعات قرآني از اعضاي گروه قرآن و تفسير براي همكاري و شركت در برنامه هاي خود بخصوص همايش بين المللي مطالعات قرآني که در فوریه 2020 برگزار خواهد شد دعوت بعمل آورد.  درپايان دیدار هدايايي بين دو طرف رد و بدل شد و هیئت برای صرف نهار دعوت شدند.

بازدید از کتابخانه و موزه سلیمانیه  
برنامه روز دوم سفر اساتید  پژوهشکده مطالعات قرآنی و انجمن مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی به استانبول؛ بازديد از كتابخانه و موزه سليمانيه و برخی مراکز دیگر بود. اين ديدار با هماهنگی رايزني فرهنگي ايران در تركيه و همراهي جناب آقاي كوروش مقتدري، وابسته فرهنگي ايران در استانبول تدارك گرديد.
در ابتدای دیدار آقاي  میندرس مدير كتابخانه، در آغاز تاريخچه مفصلي از چگونگي بنياد اين كتابخانه بيان كردند و  تأسیس این کتابخانه را مربوط به قرن 16 میلادی اعلام کردند که  از عالی ترین موسسات دوره اسلامی می باشد. در سال 1922 با تعطیلی مدارس اسلامی و دینی، این مکان به کتابخانه و مرکزی برای نگهداری کتب و نسخ خطی تبدیل گشته است.
 قابل ذكر است در اين كتابخانه مجموعه اي نزديك به ٦٠٠ هزار نسخه خطي به زبان هاي عربي فارسی و تركي از سده هاي اوليه اسلامي وجود دارد كه تحت نظارت سازمان ديانت و نيز سازمان مخطوطات تركيه مديريت مي گردد. آقای مندرس در پایان اشاره کرد که تمامی این نسخ اسکن شده اند و به زودی از طریق سایت کتابخانه قابل جستجو و مشاهده خواهند بود.
در ادامه حاضران پرسش هايي در باره نسخه هاي خطي موجود در كتابخانه مطرح كردند.

بازدید از مرکز تحقیقات اسلامی (آسام)
در روز سوم بازدید اعضا پژوهشکده مطالعات قرآنی از مراکز دانشگاهی و اسلامی شهر استانبول، بازدیدی از مرکز تحقیقات اسلامی وابسته به دانشگاه 29 می انجام شد. ابتدا از کتابخانه، سالن مطالعه و مخزن بازدیدی به عمل آمد.
در حین بازدید، کارشناس مرکز توضیحاتی درباره سیستم کتابداری و نحوه دستیابی پژوهشگران به منابع ارائه داد. یکی از مهمترین دستاوردهای این مرکز تالیف دائره المعارف ترک اسلامی در 44 مجلد است که توضیحاتی درباره نحوه نگارش مدخل های آن نیز داده شد.این دائره المعارف با همکاری اساتیدی از مراکز پژوهشی و دانشگاه های مختلف طی 25 سال نگارش شده است.
 در ادامه ملاقاتی با رئیس کتابخانه آقای مصطفی بیرول اولکار انجام شد. ایشان ضمن شرح خدمات مرکز گفت: در این مرکز نرم افزارهایی ایجاد شده است که 60 هزار عنوان مقاله با محورهای الهیاتی به صورت رایگان قابل دسترسی است. این نرم افزار قابلیت جستجو با عنوان، کلیدواژه و نویسنده را داراست. به گفته ایشان این کتابخانه 35 هزار عضو دارد که دارای تحصیلات تکمیلی  هستند.
در ادامه دکتر پارسا ضمن تشکر از زحمات و کارهای انجام شده ابراز امیدواری کرد که در صورت انعقاد تفاهم نامه با مراكز علمي ايران، همکاری هایی از جمله تبادل کتب مراجع و نسخ الکترونیکی با این مرکز انجام شود.

ملاقات با رایزنی فرهنگی
اساتید و اعضای انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی روز دوشنبه 28 اکتبر مطابق ٦ آبان 1398  در محل کنسولگری ايران در ترکيه با جناب آقای کوروش مقتدری وابسته فرهنگی ج.ا. ایران  در ترکیه ديدار كردند. آقای مقتدری در ابتدا ضمن خوش آمد گویی به هیأت ایرانی فعاليت هاي مختلف رایزنی فرهنگي در استانبول را توضيح دادند. بر اساس گزارش آقاي مقتدري بخش عمده ای از این فعالیت ها معطوف به حوزه ادبیات و هنر ایرانی اسلامی است که  بازخورد بسیار خوبی در استانبول دارد. همچنین جناب آقای مقتدری اعلام کردند؛ يكي از برنامه هاي آينده رایزنی فرهنگی ایران در استانبول برگزاري همايش مطالعات قرآنی با همكاري استادان مراكز علمي ايران و تركيه است  که اساتید و هیات همراه درباره  عناوین و محورهای همایش پيشنهادهايي ارايه كردند.  در این ديدار دكتر پارسا ضمن تشكر از جناب مقتدري به جهت تداركات و تنظيم برنامه  هاي هيأت، گزارشی از بازدیدها و جلسات انجام شده را بيان كردند.
 دکتر پارسا  همچنین به اولین کنفرانس بین المللی مطالعات قرآنی که قرار است در فوریه 2020 در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار شود، اشاره نمود و از رايزني درخواست كرد در خصوص دعوت از استادان ترك همكاري نمايند. اين هيأت در پايان مذاكرات پس از اقامه نمار براي صرف نهار مهمان رايزني فرهنگي بودند.


دیدار از مجموعه فرهنگی زینبیه و انجمن زهرا آنا شهر استانبول

هیئت ایرانی در بخش دیگری از سفر خود با هماهنگی و همراهی  جناب آقای مقتدری (وابسته فرهنگی ج.ا.ایران در استانبول) از انجمن زهرا آنا  و مجموعه فرهنگی زینبیه  بازدید کردند. انجمن زهرا آنا (مادر فاطمه زهرا س)، در سال 2006 با اهداف فرهنگی و خیریه و پر کردن خلاء حضور زن شیعه در اجتماع تشکیل شده است. در دیداری که با حضور هیات مدیره انجمن زهرا آنا برگزار شد، خانم ها مفتونه آتام (رئیس انجمن) و زهرا کاچان(معاون انجمن) دختران شیخ صلاح الدين اوزغوندوز(رهبر شیعیان ترکیه) درباره فعالیت های انجمن توضیحاتی ارائه دادند. برگزاری بازارچه های خیریه و کارگاه ها و کلاسهای آموزشی من جمله آموزش قرآن، برپایی مراسم مذهبی از جمله روز تولد حضرت فاطمه زهرا س به عنوان روز جهانی زن مسلمان، روز علی اصغر، روز تولد حضرت معصومه س و ... از جمله فعالیت های این انجمن برشمرده شد. هیأت ایرانی در ادامه از پروژه راه اندازی مجموعه فرهنگی و مسجد بزرگ زینبیه نیز بازدید نمودند.

شما اینجا هستید: خانه کارگروه ها بین الملل سفرهای علمی بازدید از دانشگاه مرمره و مراکز علمی استانبول